Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Tijd voor een landelijke aanpak van cybercriminaliteit

Het aantal datalekken bij bedrijven stijgt flink. Uit de Cybersecuritymonitor 2020 van het CBS blijkt dat in 2017 17 procent van middelgrote bedrijven te maken had met dataonthulling door een intern incident. Acht procent van de bedrijven had in datzelfde jaar te maken met datalekken door een aanval van buitenaf. Tijd voor een landelijke aanpak in de strijd tegen cybercriminaliteit?

Het aantal datalekken bij bedrijven stijgt flink. Tijd voor een landelijke aanpak in de strijd tegen cybercriminaliteit?

Aantal datalekken neemt toe

Uit de Cybersecuritymonitor 2020 van het CBS blijkt dat in 2017 17 procent van de bedrijven met 250 of meer werknemers te maken had met dataonthulling waarbij een intern incident de oorzaak was. In 2019 was dit al toegenomen tot 25 procent. Acht procent van de bedrijven had in datzelfde jaar te maken met datalekken door een aanval van buitenaf, zoals een hack van het ICT-systeem. Volgens het Europese bureau voor cyberveiligheid Enisa, is binnen Europa het aantal cyberincidenten waarbij gijzelsoftware werd ingezet, maar liefst verviervoudigd.

Zorgsector en scholen vaak doelwit

Deze incidenten vinden relatief vaak plaats in de zorg, zoals ziekenhuizen, huisartsen, apotheken, GGZ-instellingen. Bij deze aanvallen zijn gezondheidswerkers en patiënten de grootste slachtoffers, zo lezen we op de site van ICT & Health, het officiële kennisplatform voor zorginnovatie. Als artsen geen toegang hebben tot medische dossiers en levensreddende medische hulpmiddelen, worden ze beroofd van voor hen essentiële werkinstrumenten. Ook scholen zijn relatief vaak slachtoffer van cyberincidenten. Zo werd in augustus MBO-instelling ROC Mondriaan getroffen door een cyberaanval. Medewerkers en studenten konden niet meer bij hun bestanden en apps. Bovendien werden gegevens van leerlingen online gezet, om de druk extra op te voeren. Eerder dit jaar hadden ook Universiteit Maastricht, gemeente Hof van Twente en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek met dergelijke problemen te kampen.

Landelijke aanpak

Tijd voor een landelijke aanpak. Hans de Vries, directeur van het Nationaal Cyber Security Centrum, roept in Het Financieele Dagblad op om cyberspecialisten onder één dak te brengen: bedrijfsleven, overheid en wetenschappers samen. Hij laat zich daarbij inspireren door de Franse ‘Campus Cyber‘, een initiatief van de Franse president Macron, dat in oktober open zal gaan. Deze cybersecurityhub brengt de belangrijkste nationale en internationale spelers in het veld samen. Door cybersecurity-afdelingen van grote corporates, midden- en kleinbedrijf, overheidsdiensten, opleidingsinstellingen, onderzoeksorganisaties en verenigingen in hetzelfde gebouw onder te brengen met inlichtingendiensten, politie en beveiligingsbedrijven verbetert de informatie-uitwisseling. Zo kun je sneller schakelen als er een incident plaatsvindt.

Overheidsbeleid vooral reactief

Maar met fysiek bij elkaar in één gebouw zitten, ben je er natuurlijk nog niet. Daar is meer voor nodig. Alle experts vinden dat er vooral behoefte is aan coördinatie van het beleid, in de vorm van een daadkrachtige overheid. Tot nu toe trekt iedere organisatie z’n eigen plan, en is het overheidsbeleid vooral reactief. Zo overweegt de overheid om het vergoeden van losgeld te gaan verbieden. Jurist Nynke Brouwer onderzocht dit fenomeen en is van mening dat dit verbod weinig zal opleveren en denkt ook zij dat er meer te winnen is bij een integrale, door de overheid gestuurde aanpak.

Cybercriminelen voorblijven

Bij MostWare volgen we alle ontwikkelingen op de voet. Wat kunnen wij ervan leren om de kans op cyberincidenten bij onze klanten nóg verder te verkleinen? Bij MostWare kiezen we in ieder geval voor de bewezen Zero Trust-methodiek waarbij je altijd uitgaat van verificatie en controle. Uiteraard met behulp van slimme software. Ook is IT-security een vast en belangrijk onderdeel van onze managedservice-aanbod. Onze security-officer helpt je om jouw organisatie veilig te houden en cybercriminelen voor te blijven zonder dat het ten koste gaat van je bedrijfsprocessen of innovatiekracht.

Meer weten?

Ben je benieuwd of jij optimaal beschermd bent tegen een cyberaanval? Ga dan eens vrijblijvend in gesprek met één van onze IT-consultants. Zij geven je graag nieuwe inzichten en inspiratie. Wij beantwoorden met plezier al je vragen over Managed Services.

Ook benieuwd hoe jij meer haalt uit jouw IT? Wil je weten hoe je jouw huidige IT-beheer transformeert van noodzakelijk kwaad tot een veilige basis voor innovatie? Download dan onze whitepaper ‘IT-beheer noodzakelijk kwaad of businessversneller?’ en ontdek hoe je met behulp van een strategische partner een toekomstbestendig platform bouwt.

MostWare

Bij MostWare geloven we dat iedere organisatie toegang moet hebben tot de mooiste IT-oplossingen. Daarom delen wij al sinds 1990 graag onze kennis en kunde. Inspireren met IT noemen we dat. Dat doen we altijd vanuit het oogpunt van onze klant.

Lees verder

 

Bezoek de website