Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Je eigen SOC bouwen vs SOC-as-a-Service

Je hebt besloten dat je organisatie een Security Operations Center (SOC) nodig heeft. Een verstandig besluit, want zo weet je zeker dat de gegevens van je klanten beveiligd zijn. De keuze voor SOC is gemaakt, maar dan heb je nog twee opties: bouw je je eigen SOC of kies voor SOC-as-a-service?

Een SOC is met name gericht op de detectie van mogelijke dreigingen binnen bedrijfsnetwerken, variërend van hackers en malware tot medewerkers die al dan niet bewust toegang zoeken tot vertrouwelijke informatie die niet voor hun ogen bestemd is. Afhankelijk van de behoeftes van je eigen organisatie is het handig om je eigen SOC te hebben, maar er liggen uitdagingen op de loer. Daarnaast kun je ook kiezen voor het uitbesteden van een SOC aan gespecialiseerde aanbieders.

Nadelen van je eigen SOC

Gekwalificeerde beveiligingsexperts zijn moeilijk te vinden. Bovendien zijn ze niet goedkoop. Wil je 24/7/365-dekking hebben dan moet je dure specialisten inhuren, dus wees voorbereid op een lang recruitmentproces. Daarnaast heb je voor het starten van een nieuwe SOC-afdeling kapitaal nodig en moet je je bovendien zorgen maken over de lopende kosten. Voor de meeste organisaties is het dan ook niet realistisch om je eigen SOC te bouwen, voornamelijk vanwege de te hoge kosten.

Een bijkomend nadeel van je eigen SOC is dat deze alleen incidenten in je eigen organisatie afhandelt. Hoogstwaarschijnlijk gebeurt dit niet op regelmatige basis en dus worden na verloop van tijd je experts roestig. Een leverancier van SOC-as-a-Service heeft hier minder last van, want hij heeft meerdere klanten. De leverancier is op de hoogte van geavanceerde technieken die cybercriminelen inzetten. Dat kun je als organisatie niet meer bijhouden.

Een derde belangrijke reden is dat het bedrijfslandschap continu verandert. Denk aan fusies, overnames en strategische zakelijke beslissingen. Stel dat jouw organisatie een grote verandering doorvoert, moet je eigen SOC ook veranderen. Het opschalen van je SOC is een pijnlijk en tijdrovend proces.

Efficiëntie van SOC-as-a-Service

Kies je voor SOC-as-a-Service dan kies je voor een professional die al heeft geïnvesteerd in personeel, kennis en ervaring. Doordat de SOC-provider meerdere klanten heeft, profiteer je van cyber-ervaring. Hoogstwaarschijnlijk is de SOC-provider ook sterk betrokken bij de beveiligingssector, omdat de leverancier lid is van verenigingen waar de nieuwste kennis wordt uitgewisseld. Daarnaast ben je met SOC-as-a-Service ook veel goedkoper uit.

Het bouwen van je eigen SOC versus SOC-as-a-Service komt neer op de individuele behoeften van jouw organisatie. Zeer waarschijnlijk lijkt het bouwen van je eigen SOC weliswaar de beste optie, maar is het inhuren van een deskundige SOC-provider goedkoper en kost het veel minder tijd. Daarnaast krijg je de vaardigheden, ervaring, contacten en efficiëntie tegen lagere kosten. Alle reden dus om voor SOC-as-a-Service te kiezen.