Nieuwsbrief
woensdag 4 oktober 2017

Ex-militair en voormalig hoofd MIVD over Nationale Cyberveiligheid

Generaal-Majoor b.d. Drs. Pieter Cobelens heeft 14 jaar lang een belangrijke rol gespeeld in het optreden van de Nederlandse krijgsmacht. Na zijn dienst te hebben verlaten is hij verder gegaan met zijn persoonlijke missie om Nederland cyber technisch veilig te krijgen op eigen ‘Nederlandse’ kracht.

Ex-militair en voormalig hoofd MIVD over Nationale Cyberveiligheid

Generaal-Majoor b.d. Drs. Pieter Cobelens heeft 14 jaar lang  een belangrijke rol gespeeld in het optreden van de Nederlandse krijgsmacht. Zo was hij als Directeur Operaties verantwoordelijk voor het Nederlandse optreden in Irak en Afghanistan. In zijn laatste functie bij Defensie transformeerde hij als Directeur de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst in een moderne dienst die door de bondgenoten als belangrijke speler wordt beschouwd.  

Op eigen 'Nederlandse krachten'
Na zijn dienst te hebben verlaten is hij verder gegaan met zijn persoonlijke missie om Nederland cyber technisch veilig te krijgen op eigen ‘Nederlandse’ kracht. Dat Pieter Cobelens de nationale veiligheid nooit los heeft kunnen laten is niet zonder reden. ‘In Nederland gedragen we ons net zoals de Verenigde Staten voor 9/11. Tot op heden hebben we in Nederland nog nooit een terroristische aanslag gehad en hopelijk blijft dat ook zo.’ Cobelens vreest voor het scenario van het kalf en de put. ‘Het heeft er alle schijn van dat we hier eerst een aanslag moeten ondervinden voordat we de juiste maatregelen te nemen. Op dit moment stellen veel mensen hun eigen privacy boven de nationale veiligheid. Een goed voorbeeld hiervan is de weerstand tegen de Nieuwe Wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Deze wetgeving helpt juist de kans op een terroristische aanslag te verkleinen.’ Volgens Cobelens verdienen de inlichtingendiensten meer vertrouwen. ‘Zo’n bepalend orgaan moet simpelweg alle ruimte krijgen om de nationale veiligheid te kunnen waarborgen. In Nederland zijn op dit moment allerlei procedures en regels vanuit de politiek heersend en ondertussen wordt de visie van specialisten ontkent. Daarnaast barst het van de mensen en organisaties die privacy heilig hebben verklaard en de overheid niet vertrouwen.’

Lees hier het volledige interview met Pieter Cobelens.

Cyber Security Congres 2017
Tijdens zijn keynote op het Cyber Security congres deelt hij zijn visie op onze nationale cyberveiligheid en de afhankelijkheid die we daarbij zelf creëren. Onderwerpen als cyber terreur, nationale veiligheid en de toekomst van de inlichtingendiensten op dat vlak passeren de revue. Wilt u ook de keynote van Pieter Cobelens bijwonen? Meld u dan vandaag nog aan. 

 

Bron: Speakers Academy

 

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.