Nieuwsbrief
dinsdag 24 oktober 2017

AVG biedt unieke kansen voor nieuwe DPO's

Op 25 mei 2018 geldt er nog maar één privacywet in de gehele EU en vervalt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Om deze ingrijpende verandering in goede banen te leiden zijn in de komende 14 maanden wereldwijd 75.000 Data Protection Officers (DPO's) nodig, volgens een rapport van de International Association of Privacy Professionals (IAPP)

AVG biedt unieke kansen voor nieuwe DPO's

De AVG verplicht veel organisaties tot het aanstellen van een onafhankelijke DPO. Een groot deel van deze vacatures zal intern worden opgevangen door omscholing van bestaande werknemers. Maar ook de vraag naar externe DPO's zal naar verwachting flink gaan stijgen. Door het aantrekken van een externe DPO kan de onafhankelijkheid namelijk beter worden gegarandeerd. Maar of het nu gaat om een intern of extern aangestelde DPO, in beide gevallen is één ding zeker; de DPO moet beschikken over gedegen, actuele juridische kennis op het gebied van privacy. Bovendien moet de DPO weten hoe deze kennis concreet moet worden toegepast in uiteenlopende situaties. Wat moet hij bij déze organisatie, in dít geval, precies doén? Alleen het aanstellen van een DPO is dus niet voldoende. De organisatie moet er ook voor zorg dragen dat hij goed gekwalificeerd en getraind is zodat hij aan de kwaliteitseisen voldoet.

Bij de meeste organisaties moet nog veel gebeuren om op 25 mei 2018 klaar te zijn voor de AVG. Volgens een rapport van AvePoint en CIPL voldoet meer dan driekwart van de organisaties nog niet aan de nieuwe vereisten, en bij bijna de helft is het bovendien nog onduidelijk hoe dit probleem moet worden aangepakt. Wel is duidelijk dat de komende periode veel extra tijd, geld, en capaciteit geïnvesteerd moet worden in privacy. Dit zal naarmate de deadline nadert bij veel organisaties leiden tot de nodige onrust, maar het zal ook enorme kansen bieden voor nieuwe DPO's.

Wilt u meer informatie over de nieuwe wet- en regelgeving of wilt u aan de slag als DPO? Neem dan een kijkje op de website van International Management (IMF).

Over IMF Academy
International Management (IMF) is gespecialiseerd in het uitgeven van schriftelijke praktijkcursussen en het organiseren van post-HBO opleidingen, masterclasses en (certificerende) trainingen. Wij zijn al meer dan 25 jaar actief op de Nederlandse markt. Wij ontwikkelen en organiseren onze cursussen in samenwerking met de grote (inter)nationale adviesorganisaties en/of gespecialiseerde kleinere consultancybureaus. Gastauteurs/docenten zijn veelal prominente vakgenoten uit binnen- en buitenland.

 

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.