Nieuwsbrief
Gepubliceerd: donderdag 30 maart 2017

Security in het digitaal onderwijs goed geregeld

Digitale leermiddelen worden steeds meer ingezet in het onderwijs. Het onderwijs verbetert hierdoor, maar het levert ook security-issues op voor gevoelige gegevens. Een solide beveiliging van de IT-systemen is daarom cruciaal. Met welke uitdagingen hebben schoolbestuurders in het digitale tijdperk te maken en hoe lossen ze die op?

Security in het digitaal onderwijs goed geregeld 1

Technologie verrijkt het onderwijs voor leerlingen en leraren. Digitalisering bezorgt nieuwe mogelijkheden, maar levert ook gevaren op. Privacy en informatiebeveiliging zijn daarom essentiële onderwerpen. Hiervoor is een solide beveiliging van de IT-systemen cruciaal. De whitepaper onderscheidt de 4 belangrijkste uitdagingen voor schoolbestuurders als het gaat om security in het onderwijs.

Privacy goed regelen

Uit onderzoek blijkt dat scholen in het primair en secundair onderwijs op het gebied van privacy en informatiebeveiliging vooral gebruikmaken van ‘gezond verstand’. Ze weten dus meestal niet of ze aan de nieuwe wet- en regelgeving voldoen en hebben onvoldoende inzicht in hun ICT-beveiliging. Terwijl het verwerken van persoonsgegevens bijzondere aandacht vraagt in het onderwijs. De whitepaper beschrijft een stappenplan waarmee de privacy écht goed wordt geregeld.

Cybercrime in vele soorten en maten

DDoS-aanvallen, phishing, identiteitsfraude , advanced persistent threats en ransomware zijn allemaal voorbeelden van cybercriminaliteit waar ook onderwijsinstellingen steeds vaker mee te maken hebben. Waar de ene vorm het systeem lamlegt, zet de andere de poorten wagenwijd open om heimelijk data te kunnen stelen. Deze soorten aanvallen hebben allemaal hun eigen kenmerken en wijze waarop wordt toegeslagen.

Iedereen zijn favoriete apparaat

Smartphones, tablets en laptops zijn niet meer weg te denken uit de klas. Vanaf hun tiende jaar heeft meer dan driekwart van de jongeren een mobiele telefoon. Deze mobiele apparatuur is een goede aanvulling op het huidige onderwijspalet, maar ook de BYOD-trend bezorgt nieuwe veiligheids-issues.

Alle scholen in de wolken

Steeds meer leermiddelen worden via de cloud aangeboden. Dat komt doordat cloud-computing onderwijsinstellingen ontzorgt. Scholen hoeven geen technologie meer te onderhouden en beheren, ze krijgen hierdoor meer ruimte, tijd en geld voor het primaire proces. Het afnemen van cloud-diensten brengt ook risico’s met zich mee op het vlak van beveiliging. Hoe je deze en alle andere security-vraagstukken oplost, lees je in de whitepaper.

 

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.