Nieuwsbrief
Gepubliceerd: donderdag 31 januari 2019

Mobiel en toch veilig samenwerken in de zorg

Steeds vaker werken we met mobiele devices; je bent immers een stuk flexibeler en hebt altijd en overal toegang tot alle benodigde tools. Toch zijn er een aantal veiligheidsrisico’s die we niet uit het oog mogen verliezen. Deze whitepaper zet de 5 grootste risico’s op een rij en laat zien hoe je deze oplost. Op naar een veilige mobiele werkplek!

Mobiel en toch veilig samenwerken in de zorg 1

Onze mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit ons leven. Ook in de zorg vertrouwen zorgprofessionals steeds vaker op mobiele devices om hun werk uit te voeren. Het online checken van roosters, raadplegen van procedures of het overleggen met collega’s over een zorgplan is immers een pak eenvoudiger wanneer je niet gebonden bent aan een vast werkplek. Toch is het gebruik van mobiele toestellen niet altijd zonder gevaar. Waar schuilt het gevaar en hoe pak je dat aan?

Mobiel werken: de risico’s op een rij gezet

Het allerlaatste wat we willen is dat bij de Autoriteit Persoonsgegevens een melding binnenkomt omdat gevoelige informatie uit de zorginstelling op straat belandde. Daarom is het goed om vooraf alle potentiële risico’s bij gebruik van mobiele devices in kaart te brengen en hierop in te spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  1. Onbeveiligde draadloze verbindingen
  2. BYOD: scheiding privé en werk verdwijnt
  3. Etc…

1.     Onbeveiligde draadloze verbindingen

Wanneer we een cliëntdossier raadplegen buiten het vertrouwde netwerk, dan brengt ons dit onmiddellijk bij het eerste privacy-gevaar. Wie controleert namelijk de veiligheid van deze verbindingen? Misschien is het Wifi-netwerk waarop een zorgprofessional inlogt bij een cliënt helemaal niet veilig en kan iedereen zomaar meelezen. Mogelijke oplossingen zijn het opzetten van een VPN-verbinding of het opzetten van een versleutelde verbinding.

2.     BYOD: scheiding privé en werk verdwijnt

Eén telefoon voor werk en één privételefoon, heel handig is het niet. Veel mensen gebruiken dan ook hun werktelefoon voor privézaken of kiezen ervoor om hun privétoestel ook zakelijk te gebruiken. In beide gevallen installeren mensen dus zowel zakelijke als privé apps op hun telefoon. Alleen daar schuilt het gevaar van malware. Is jouw device besmet, dan loop je het risico dat ook zakelijke privacygevoelige gegevens gestolen worden. Het toepassen van verschillende profielen op één toestel kan hierbij helpen.

Benieuwd welke risico’s én oplossingen er nog zijn? Lees ze na in deze praktische whitepaper en doe er je voordeel mee.

 

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.